O-I ontwerpt retroflesje voor Ritchie, de eerste Belgische craft limonade

O-I ontwerpt retroflesje voor Ritchie, de eerste Belgische craft limonade

Nederland - Na meer dan 40 jaar brengt Ritchie, een startup uit de buurt van Leuven, een traditionele Belgische limonade opnieuw op de markt. De limonades worden verkocht in een uniek 27,5cl glazen retroflesje, gebaseerd op het design uit de jaren '50. Samen met Owens-Illinois, de grootste producent van glasverpakkingen in Europa, werd een design ontwikkeld dat zowel premium, retro als authenticiteit uitstraalt.

“Dit ontwikkelingsproces illustreert dat startups en andere niche-drankproducenten op O-I kunnen vertrouwen voor het ontwerp en de productie van hun eigen, unieke glazen verpakkingen. O-I toont hiermee aan flexibel te zijn en zowel grote als kleine klanten zijn expertise aan te kunnen bieden,” voegt Marty Wijnen, Segment Manager Food & NAB bij O-I Benelux, toe. 

Ambachtelijke dranken zijn vandaag de dag enorm populair. Het aantal craft limonades is sterk groeiend en daarbij speelt glas een hoofdrol. België, dat een rijke limonadetraditie heeft, kon daarom niet achterblijven. Ritchie zet na 40 jaar ambachtelijke limonade opnieuw op de kaart en is hiermee de eerste Belgische craft limonade.

De glazen verpakking is een belangrijk onderdeel binnen de strategie van Ritchie. Jan Verlinden, Chief Lemonade Maker bij Ritchie: "Als startende onderneming met een interessant concept ben ik op zoek gegaan naar een partner die mijn wensen tot in detail kon uitvoeren. Via onze inkooppartner Gaasch Packaging ben ik bij O-I terechtgekomen. Zij konden zich vanaf het begin in mijn concept vinden en werkten nauw met ons samen aan de herlancering van Ritchie op de Belgische markt.”

“Onze designers hebben zowel naar het product en de markt gekeken, naar de ideeën van Ritchie geluisterd en dit alles vertaald naar een ijzersterk ontwerp dat ook technisch uitvoerbaar is,” vertelt Marty Wijnen. “Om de fles sterker te maken, besloten we de typerende groeven hoger te plaatsen dan in het initiële ontwerp. Daarnaast maakten we de fles slanker en hoger, om het een elegante, premiumuitstraling te geven.”

“De keuze voor glas was snel gemaakt,” gaat Jan Verlinden verder. “Ritchie is een kwalitatieve limonade die wordt verkocht in een premiumverpakking. Gezien onze positionering als ‘traditionele Belgische limonade’ was glas de logische keuze. Glas behoudt de frisse smaak van de limonade, het biedt de mogelijkheid om een originele verpakking met retrolook te ontwikkelen en is 100 procent recyclebaar. Tot slot brengt het glazen flesje het bijzondere karakter van ons merk perfect tot uiting.”

Ritchie limonade is gebaseerd op het originele familierecept, maar met een twist. Ritchie is 100 procent natuurlijk, bevat geen conserveringsmiddelen, en wordt gezoet met rietsuiker. Er zijn twee smaken: Orange met een hint van vanille en Grapefruit met een vleugje ananas. Ritchie bevat veel minder suiker dan andere limonades, zo heeft de meest verkochte sinaasappellimonade in België 23 procent meer suiker per 100 ml vergeleken met Ritchie Orange. Ritchie is verkrijgbaar bij verschillende drankenhandelaars en supermarkten in België. Ook Delitraiteur, Würst en andere horecagelegenheden serveren Ritchie.

Contacteer ons
Ilse Derijck Outsource Communications
Ilse Derijck Outsource Communications
Over O-I

Bij O-I Glass, Inc. (NYSE: OI) houden wij van glas, en we zijn er trots op dat we meer glas maken dan welke andere producent van glazen flessen en potten ter wereld dan ook. We tillen producten naar een hoger niveau door een duurzame verpakking te creëren die emoties oproept, merken in iconen te transformeren, en dagelijks boven onszelf uit te stijgen om zinvolle, magische momenten te creëren. We helpen voedings- en drankmerken zichzelf uit te drukken zodat ze een emotionele band met hun consumenten kunnen opbouwen. Ons wereldwijde hoofdkantoor bevindt zich in Perrysburg, Ohio (Verenigde Staten) en ons team van meer dan 27.500 medewerkers, werkzaam in 78 fabrieken verspreid over 23 landen, heeft in 2019 een omzet behaald van $6.7 miljard. We streven ernaar iets te maken ‘what matters’, om stap voor stap de wereld gezonder en mooier te maken. Ga voor meer informatie naar o-i.com.